sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Kruunu

Kruunun luonnos

Tehtäväksi anto: luonnostele 10 kruunua. Yksi valitaan toteutettavaksi opettajan kanssa. Tämä valittiin ja hommat lähti käyntiin. Työnimenä "metsäkypärä".


Vasemmalta oikealle: Kruunun rungoksi valikoitui solumuovi, joka paperoitiin ja pohjamaalattiin. Pohjamaalin päälle kiinnitin vanhan vyön, uusi pohjamaalaus. Pohjamaalin päälle lyöntimetalli. Oikean puoleisessa kuvassa on kruunun kupoli hattutukin päällä. Kupoli tehtiin vanhasta samettitakin riekaleesta. Kangas kovetettiin vesi-puuliima seoksella.
Materiaalivalinnat tapahtuivat harkinnan ja sattuman kautta. Solumuovi valikoitui runkoon keveyden ja helppouden takia. Paperoin viitisen kerrosta, että sain keskisarven pysymään asennossaan. Keskisarven paperointi vaati paljon kärsivällisyyttä ja hiustenkuivaajan, näin sain halutun asennon säilymään.

Rungon vyöhärpäke löytyi kirpputorilta vahingossa. Olin etsimässä pitsiä, mutta kyseistä vyötä en voinut sivuutta struktuurinsa puolesta. Kruunun värimaailma valikoitui kupolisametista. Olin bongannut takin riekaleen koulun kangaslaarista, enkä malttanut olla hyödyntämättä herkullisen vihreää sävyä tähän metsäkypärään.


Yläkuvassa näkyy vyön alkuperäinen väri eli valkoinen sekä liima ja maalitestejä samaiseen vyöhön. Salmiakin muotoiset timantit: vasemmalla silkkarimuotti, jossa sisällä kipsimuotti konvehtirasiasta tehtynä. Oikealla erilaisia timanttikokeiluja: Finndisp, Revultex ja glitteri kuumaliima.

Salmiakin muotoisten timanttien työstäminen oli mielenkiintoinen haaste. Tein erinäisiä kokeiluja, olinkin jo jossain vaiheessa valmis luovuttamaan muodon ja koon suhteen. Revultex-kokeiluidea syntyi ylijäämälitukusta. Olin sävyttänyt pastalla vihreää, timantin keskiosa on glitteriä. Ripottelin glitterin konvehtimuovin keskiöön ja revultex päälle. Finndisp kokeilu on tehty silkkarimuottiin. Finndispiä ja glitteriä sekä kaupan timantti. Finndisp kuivui hitaasti, eikä muoto ollut riittävän skarppi. Kuumaliima kokeilu on tehty pursottamalla glitteri kuumaliimaa pyöreään muottiin ja kapan timantti keskelle. Lopulta oikea muoto löytyi koulun aarrekätköistä.


Salmiakin muotoisen timantin muodon ja materiaalin etsintää: vasemmalla Finnfoam pintakäsitelty vihreällä akryylimaalilla, glitterillä ja pienoisrautatie nurmella. Keskimmäinen selvisi voittajana loppulliseen työhön: Brion puinen rakentelusarjan osa. Halkaisin japanin sahalla keskeltä kahtia, samainen pintakäsittely kuin Finnfoamissa. Työhön kiinnityksen apuna käytin pieniä puristimia työn jouduttamiseksi.

Muovailimme plastoliinista korut, joista teimme kipsimuotit Revultexille. Korua ei ollut pakko hyödyntää kruunussa, mutta koin sen mielekkääksi koristeeksi kruunuun.
Keskikoru: Revultex sävytettynä vihreällä pastalla. Lyöntimetalli ja timantit.

Kokeilua kokeilun iloksi: tyhjiömuovain koru. Revultex koru laitettiin tyhjiömuovaimeen. Tyhjäristä tulleen korun maalasin ns. nurjalta puolelta kynsilakalla ja glitteriliimalla. Kuivumisen jälkeen etenkin glitteriliima lähti omille teille, joten päälle kaadettiin Finndispiä loraus.
 Aivan mainio kitch-tuote.
Haaseita matkalla. Solumuovi kutistui paperoinnin alla. Onnekseni oma kruunun malli salli pannan katkaisun. Jatkopala paikoilleen ja uusi paperointi.



Kutistunut solumuovi
Kruunun helminauhavitjat löytyivät kotoota vanhoista kätköistä. Mallailin ja testailin korulangan kestävyyttä, joka olikin kestävää siihen asti kun poistin pienten helmien väleistä isompia helmiä. Kiinnitysvaiheessa käytin nuppineuloja apuna, joka myös oli osa syy nauhan heikkenemiseen (onnistuin tökkimään nuppineulan kaksisäkeisen langan väleihin ja näin haurastin pala palalta lankaa). Loppujen lopuksi tuskaisten ja pelon sekaisten hetkien jälkeen sain vitjat kiinnitettyä liimalla, ompelemalla, rautalangalla ja nuppineulojen avulla. Kun kaikki tämä oli tehty pujotin siimat heikoimpiin ja löysimpiin roikkoihin.

Kaikki timantit on kiinnitetty geeliliimalla tai askartelukaupan koruliimalla. 
 
Valmis kruunu komeudessaan.




Kruunun teko oli alusta asti mukaansa tempaavaa ja inspiroivaa. Opettelin piirtämään kunnolliset luonnokset. Ne vaaditut 10 luonnosta olivat kaikki ala-arvoisia töherryksiä. Työhön käytettyä luonnosta varten opettelin piirtämään projektiokuvat sekä 1:1 kuvituksen. Ensi kerralla jos luonnos pitää värittää niin aion tehdä maaleilla. Työtä tehdessä löysin uusia materiaaleja ja pintakäsittelymenetelmiä. Lopputulokseen olen tyytyväinen. Kruunu sai työn alkuvaiheessa nimekseen metsäkypärä, kruunun luonteessa on jotain hyvin orgaanista ja maanläheistä kera kuninkaallisen kimalluksen.


Ei kommentteja: