sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Kuolinnaamio

Teatterin tarpeistonvalmistaja tekee näytelmään tarvittavat naamiot. Naamion tulee olla näyttelijälle sopiva ja hyvin istuva. Istuvan naamion rungoksi tarvitaan identtinen kasvomuotti, joka otetaan näyttelijältä alla esitetyllä tekniikalla.

Kuolinnaamiota eli kipsinaamiota tehdessä äärimmäinen rauhallisuus ja varmuus ovat tärkeitä, koska tilanne on hyvinkin erikoinen. Alkuvalmisttelut tulee olla huolella hoidettu. Kuolinnaamion tekoon tarvitaan alginaattia ja kipsiä sekä sideharsoja. Oheismateriaalit ovat yhtä tärkeitä, korvatulppia (puolitetaan) pumpulipuikkoja, rasvaa, solumuovia, kangasta sekä muottipesä.
 
Aluksi kasvot rasvataan ja hiukset suojataan. Korvatulpan puolikkaat korviin. Nenäalginaatti mitataan omaan astiaan ja nenän osuus tehdään ensin. Tässä tilanteessa saattaa tarvita pumpulipuikkoja, jos alginaattia menee sieraimeen niin sillä voi putsata sieraimen. Asiakas asettuu mukavaan asentoon, vaatteet suojataa. Kasvojen alginaatti on sekoitettu omaan astiaan, joka levitetään ripeästi kasvoille, varoen nenäreikiä.
Alginaatin päälle laitetaan kipsissä uitettuja sideharsoja. Kipsin paksuudesta riippuen kaksi tai kolme kerrosta. Nenän alue tulee tukea huolella. Naamio kuivahtaa kipsin paksuudesta riippuen noin 20minuutissa.

Kasvoilta irrotettu alginaatti-kipsisideharso. Tätä voisi kutsua kuoreksi, tai mallineeksi.
Kuoren sisään tehdään kipsi. Alkukipsi saa olla suht löysää, että se menee kaikkiin koloihin. Riippuen kuoren mallista, kipsillä ja sideharsoilla tuetaan muotti käyttökuntoon.

Kipsin annetaan kuivua kuoren sisällä raapaisukuivaksi. Kuivahtaneesta muotista revitään varovasti kuori pois. Esiin paljastuu asiakkaan kipsikasvot, tätä voidaan hyödyntää naamioiden tekoon.
Viimeistelyä vailla oleva kuolinnaamio.

2 kommenttia:

Unikuu kirjoitti...

vitsit näitä postauksia on hauska seurata

Heidi kirjoitti...

Hih, kiva ku seuraat :)